Calendari de Nordic Walking

Durant el curs excepte agost, un cop al mes, es realitza una sessió  teòrico-pràctica de Marxa Nòrdica en cada punt on es realitza el programa Activa’t, i així es té l’oportunitat de conèixer i provar aquesta modalitat esportiva

Que és el Nordic walking o marxa Nòrdica?

El Nordic Walking o Marxa Nòrdica és una cosa tan simple com incorporar uns bastons a l’activitat de caminar, millorant substancialment el nostre estat físic i psíquic. Per practicar el Nordic Walking només són necessaris uns bastons especials i un calçat adequant, com poden ser unes sabatilles d’esports o unes sabatilles / botes de senderisme, però de sola flexible, que permeti la total adaptació de la planta del peu al terreny. Els bastons més són molt útils per mantenir l’equilibri en terrenys lliscants i inestables, donant una major seguretat.

El Nordic Walking ofereix una manera fàcil i divertida de gaudir de l’exercici i de l’aire lliure, sent alhora un nou estil de vida actiu i relaxant. La comunitat mèdica ofereix i aconsella el Nordic Walking per ser fàcilment assimilable i per les seves múltiples beneficis per a la salut.

És un esport per a tots els públics, donat el seu fàcil i ràpid aprenentatge i al seu torn per la baixa sensació de cansament que produeix. Molt important és que es tracta d’una activitat esportiva que es realitza a l’aire lliure, en el medi natural, i es pot practicar en grup, resultant molt més amena i divertida.

LA HISTÒRIA DE L’NORDIC WALKING

El Nordic Walking es remunta a principis dels anys 1930, quan a Finlàndia l’equip nacional d’Esquí Nòrdic va començar a entrenar amb la tècnica d’esquí nòrdic durant l’estiu, caminant i corrent amb bastons d’esquí.

Des de llavors aquest ha estat un important mètode d’entrenament de fora de temporada per a tots els esquiadors d’esquí nòrdic de competició de tot el món i de manteniment d’altres esportistes d’elit.

Les primeres investigacions i tests sobre els efectes beneficiosos per a la salut del Nordic Walking es van realitzar a Finlàndia l’any 1996.

El Nordic Walking, si tècnica actual, s’inicia en 1996 quan tres entitats van ajuntar els seus esforços per tal de desenvolupar-

El 2000 es constitueix a Finlàndia la INWA (International Nordic Walking Association), sent els primers membres Finlàndia, Àustria i Alemanya. Actualment hi ha 16 països membres oficials i s’estan desenvolupant activitats en 40 països, entre ells Espanya.

ELS BENEFICIS DE L’NORDIC WALKING

Els beneficis que aporta la pràctica controlada i adequada del Nordic Walking, comparant-los amb el marxa clàssica sense bastons, són principalment:

-Per poder treure el màxim rendiment del Nordic Walking, cal saber aplicar correctament la seva tècnica. És important destacar que l’aprenentatge és molt ràpid i al seu torn la sensació de cansament que produeix la seva pràctica és molt baixa.

-Ejercita gairebé el 90% dels músculs del cos en un mateix moviment, ja que s’utilitza tant el tren inferior com el superior, enfortint els braços, l’esquena i el coll, exercitant els músculs abdominals i pectorals.

Disminueix la pressió sobre les articulacions. Es redueix substancialment la pressió sobre turmells, genolls i maluc. El moviment és rítmic i compassat, no existint impactes ni contactes bruscs amb el terra. En baixada es redueix un 26% la pressió sobre els genolls.

-Contribuye a la prevenció de l’osteoporosi, ja que les vibracions que produeix el bastó al recolzar-se sobre el sòl generen una vibració molt saludable per a l’enfortiment dels ossos sense danyar les articulacions.

-Utilitza un gran nombre de grups musculars en un mateix moviment en contraprestació al “running” oa la marxa convencional que utilitza només el tren inferior: Abdominals, Braços, Pectorals, Esquena i Coll

-Millora la mobilitat del coll i la part superior de la columna al mateix temps que enforteix l’esquena i els braços

-Els pals són molt útils per a caminar en superfícies lliscants.